Хоча людство дуже давно використовувало латунь — сплав міді з цинком, виділення цинку, як окремого елемента відбулося порівняно пізно.
Вважається,
що назву цинку дав Парацельс, мабуть, як похідну від слова нім. Zinke — зубчастий.
Цинк у природі як самородний метал не зустрічається. Найчастіше він зустрічається у вигляді сульфіду, його основна порода — сфалерит (цинкова обманка). Сфалерит застосовують у ювелірній справі.
Цинк використовують як антикорозійний матеріал, ним покривають вироби зі сталі та заліза (цинкування).
Оксид цинку – цинкові білила, потрібні не тільки для малярних справ, а й в скляній промисловості (отримання молочного скла), виробництві лінолеума.
Він необхідний для роботи близько 80 ферментів організму, для утворення еритроцитів.
Дефіцит цинку у дітей сповільнює їх ріст, знижує апетит.
Одним із симптомів дефіциту цинку є поява білих плям на нігтях.
Природнім джерелом цинку є їжа, а саме: висівки та пророслі зерна пшениці, висівковий хліб, насіння гарбуза та соняшника, м’ясо, печінка, гриби, річкова риба, коричневий рис, бобові, дріжджі, жовтки яєць, горіхи, гірчиця, устриці , кальмари, рибні та м’ ясні консерви, цибуля, часник.
Було помічено, що споживання злакових із висівками одночасно з цинковмісними продуктами знижує його засвоєння в організмі.
В експериментах на тваринах та клінічних дослідженях встанавлено, що дефіцит цинку порушує засвоєння глюкози клітинами кришталика ока та призводить до утворення катаракти.
Цинк бере участь у важливих біохімічних реакціях сітчатки, а також сприяє засвоєнню вітаміну А, який необхідний для підтримання зору.
В 1917 році Данія почала випікати хліб з муки грубого помолу, щоб максимально використати зерно, в результаті чого, смертність в країні «неочікувано» знизилась на 17%. Вже у наш час дієтологи встановили, що найкращим джерелом цинку, феруму, вітаміну Е можуть слугувати хлібо-булочні вироби з муки грубого помолу.
Цинк важливий мікроелемент, володіє антиоксидантними властивостями, бере участь в реалізації біологічних функцій інсуліну, нормалізуючи білковий, вуглеводний, фосфорний та жировий обмін.
Цинк бере участь у кровотворенні, а також необхідний для нормального функціонування гіпофіза, підшлункової залози, сім'яних міхурів.
Більша частина цинку людського організму міститься в шкірі, волоссі, м’язах, кістковій та печінковій тканинах.
Роботку виконала Мельник Надія
студентка 121 групи
КЗ СОР "Лебединський педагогічний коледж імені А.С. Макаренка"
2019 рік
Коментарі
Дописати коментар